Turun kaupungin ja Turun Sanomien järjestämässä tilaisuudessa Tunnin junasta keskustelevat radanvarren kaupungin- ja kunnanjohtajat, eurovaaliehdokkaat, virkamiehet, yritysjohtajat sekä opiskelijat. Kaikille avoin yleisötilaisuus järjestetään Vierailukeskus Joessa tiistaina 16.4. klo 17-19.

Tunnin junan saaminen Turun ja Helsingin välille on toinen Turun tärkeistä edunvalvontatavoitteista, jotka halutaan seuraavan hallituksen ohjelmaan. Toinen on laajempien koulutusoikeuksien saaminen diplomi-insinöörikoulutukseen ja tekniikan alan tutkimukseen Turun yliopistoon.  

Yhteinen Tunnin juna -tilaisuus järjestetään, koska vaalit on ensi tiistaina juuri käyty ja tulosten selvittyä on hyvä aika jatkaa asian esillä pitämistä uusille kansanedustajille, suurelle yleisölle, medialle, yrittäjille ja muille sidosryhmille.

Tunnin juna on Suomelle tärkeä kasvuhanke ja samalla ensimmäinen ja tärkein ilmastoteko

– Haluamme tuoda vahvasti esiin, että Tunnin juna on Suomelle tärkeä kasvuhanke ja samalla ensimmäinen ja tärkein ilmastoteko, joka uuden hallituksen pitää tehdä, sanoo Turun kaupunginjohtaja Minna Arve. Arve avaa tilaisuuden keskustelemalla Tunnin junasta yhdessä Salon kaupunginjohtaja Lauri Innan ja Lohjan kaupunginjohtaja Mika Sivulan kanssa.

Maakunnan ykköslehti Turun Sanomat tukee vahvasti Turun ja seudun edunvalvonnallisia tavoitteita.

– Medialla on valtava vastuu kaupungin ja alueen tukemisessa isoissa ja pienissä hankkeissa. On tärkeää, että ajamme asioita – kuten nyt Tunnin junaa – yhdessä, sanoo Turun Sanomien päätoimittaja Kari Vainio. Vainio toimii tilaisuuden vetäjänä.

Uusi nopea ratayhteys Turun ja Helsingin välillä liikuttaa töitä ja tekijöitä, turvaten osaltaan Lounais-Suomen talouskasvun jatkumisen. Valtio on osoittanut suunnittelutyöhön jo 40 miljoonaa euroa, ja ratayhteys on käytännössä valmis toteutettavaksi. Helsinki–Turku-yhteysvälin eurooppalainen TEN-T-status mahdollistaa myös merkittävän EU-rahoituksen hakemisen.

Tunnin junaa varten rakennetaan uusi ratayhteys Salosta Lohjan kautta Espooseen, mistä juna jatkaa jo olemassa olevaa ratayhteyttä pitkin Helsinkiin.

Jos radan rakentamisesta tehdään päätös kevään 2019 hallitusneuvotteluissa, liikennöinti päästäisiin aloittamaan 2020-luvun loppupuolella.

Tunnin juna -tilaisuus

Aika: Tiistai 16.4. kello 17–19 

Paikka: Vierailu- ja innovaatiokeskus Joki, Lemminkäisenkatu 12b, Turku

Ohjelma:

Keskustelua johtaa Turun Sanomien päätoimittaja Kari Vainio.

17.00–17.15 Miksi Tunnin juna on tärkeä: Turun kaupunginjohtaja Minna Arve, Salon kaupunginjohtaja Lauri Inna ja Lohjan kaupunginjohtaja Mika Sivula.

17.15–17:30 Tunnin junan merkitys Turun kaupungin kehitykselle: Turun kaupunkikehitysjohtaja Timo Hintsanen.  

17.30–17.40 Miksi yrityselämä tarvitsee Tunnin junan: PerkinElmer Wallac Oy:n toimitusjohtaja Anna Godenhjelm.  

17.40–17.50 Tunnin juna tekee tulevaisuuden Turkua: Turun yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Sini Saarinen.

17.50–18.00 Tunnin juna yhdistää Tukholmasta Pietariin: Turun kauppakamarin toimitusjohtaja Kaisa Leiwo.

18.00–18.30 Eurovaaliehdokkaiden paneelikeskustelu aiheesta Kaupungistuminen, liikenne ja ilmastonmuutos muokkaavat Eurooppaa.

  • Hans Adolf Ehrnroot (kok.)
  • Ville Niinistö (vihr.)
  • Eero Heinäluoma (sd.)
  • Anna Sirkiä (kesk.)

18.30–19.00 Keskustelua ja yleisökysymyksiä.

Toivotamme kaikki lämpimästi tervetulleiksi tilaisuuteen.