Siirry sisältöön

Järnvägsplaner

För att möjliggöra den nya tågförbindelsen mellan Helsingfors och Åbo görs fem separata järnvägsplaner som utvecklas till byggnadsstadiet som egna helheter. För varje järnvägsplan svarar en egen planeringskonsult.

Järnvägsplaneringen som görs av ett projektbolag är baserad på Trafikledsverkets tidigare planering och utredningar. Materialet finns på Trafikledsverkets projektsida.

Västbanan består av följande järnvägsplaner:

  • Esbo-Lojo (direktbanan Esbo-Salo)
  • Lojo-Salo (direktbanan Esbo-Salo)
  • Salo-Hajala
  • Hajala-Nunna
  • Nunna-Kuppis

Information om projektet

Planerna uppdateras under byggplaneringsfasen

Företagets ägare har beslutat att planerna för projektet kan uppdateras för att uppnå kostnadsbesparingar. Något beslut om ändringar i planerna har ännu inte fattats.

Information om projektet

Tågets rutt och stationer på kartan

På kartan kan du undersöka tågets rutt. I servicen finns banans planerade utstakning, stationerna och stationsreserveringarna, broar och tunnlar som kommer att finnas samt vägarrangemang som kommer att förändras.

Direktbanan Esbo-Salo

Mellan Esbo och Salo planeras en helt ny bana. Av planeringen färdigställs en dubbelspårig bana för blandtrafik där persontrafikens tåghastighet är 200 km/h. Bangeometrin planeras även för tåghastigheten 300 km/h.

 

Stationer: Hista, Veikkola, Vihti-Nummela, Lohjansolmu.

 

Stationsreserveringar: Myntbacken (Esbo), Huhmari (Vichtis), Lahnajärvi (Salo), Suomusjärvi (Salo) och Muurla (Salo).

 

Kommunerna i planeringsområdet: Esbo, Kyrkslätt, Vichtis, Lojo, Salo

 

Bansträckans längd: ca 98 km

Salo-Hajala

Mellan Salo och Hajala planeras ett nytt spår bredvid det nuvarande spåret. I planeringen ingår bland annat 14 nya broar, 3 broar som ska göras bredare eller repareras, två nya tunnlar och granskning av banans placering.

 

Kommunerna i planeringsområdet: Salo

 

Bansträckans längd: ca 10 km

Hajala-Nunna

Mellan Hajala och Nunna planeras ett nytt spår bredvid det nuvarande spåret. Planeringen omfattar uträtning av Hajala, Kriivari, Pikis och Toikkala. Här planeras 40 nya broar och området har 11 broar som ska repareras.

 

Bansträckans längd: ca 33,5 km

 

Kommunerna i planeringsområdet: Salo, Pemar, S:t Karins, Åbo

Nunna-Kuppis

Mellan Nunna och Kuppis planeras ett nytt spår bredvid det nuvarande spåret. Planeringen omfattar åtta nya broar samt planerad reparation av sju broar. Här finns även broar som ska rivas.

 

Kommunerna i planeringsområdet: S:t Karins, Åbo

 

Bansträckans längd: ca 8 km